1.1 Socialismen: Begreppet

Socialism.

Ett begrepp av den yttersta bredden, som innefattar allt ifrån revolutionerande kommunister, till marknadsvänliga byråkrater. Det omfattar de som tror på en enda stor planekonomi till de som är för en stark marknadseknonomi med vissa begränsningar. Begreppet är ytterst stort, och har mycket på sina axlar.

Så vad är socialsm? Vad kan det vara som dessa otroligt olika sätt att se på samhället har gemensamt?

Det största gemensamma är tanken om en gemenskap, som är oberoende av människors socioekonomiska tillhörigheter. Klasskamp, skulle en del kalla det. Socialismen grundar sig nämligen helt just i tanken om gemenskap, om ett samhälle där alla är likar. I den benämningen, måste jag ändå säga att jag är socialist.

Jag är socialist.

Men att ta till sig begreppet leder till att man har mycket att försvara, eller i alla fall förklara. Jag har en tanke om ett stort mänskligt folk, en ultimat gemenskap, där alla i världen ser varandra som likar. Där man oavsett kön, ålder, hudfärg, sexuell läggning, grupp, hur mycket mycket pengar man har o.s.v. ses som människa. Min tanke om en plats där man ses för den man är och inte vad man är. För den skillnaden är stor. 

Även om jag då har tagit till mig begreppet, kan man inte generalisera. Man kan inte säga att jag tillhör "dem". Min tanke delas av många, samtidigt som den är unik. Socialismen har funnits i många former, och en hel del av dem har dragit den i smutsen. Socialisterna är på många sätt problemetiska, just därför att för att uppnå socialisternas idealsamhälle, måste man ena sig. Detta är ett problem, då det finns många tankar om hur det egentligen ska se ut och hur det ska gå till.
 
För mig är demokratin det enda alternativet (Jag ska diskutera mina kopplingar mellan demokrati och min socialism ytterligare i senare inlägg).

Därför måste jag också kalla mig för socialdemokrat. Jag tror på det gemensamma, men inte på att våld och väpnade revolutioner kan uppnå detta. Min tanke om socialismen grundar sig nämligen inte i att det finns en motståndare som ska slås ner, utan ett samhälle som ska förändras. I alla tankar om problemlösning jag har i min ideologi, måste roten i problemet angripas och jag tror att våld kan aldrig angripa problemets rot, bara vidröra ytan. 

Även om jag nu har tagit till mig begreppet socialdemokrati, så måste man se mig för det jag säger, och inte det som man anser "Socialdemokratin" säga. Detta begrepp är nämligen också ytterst stort och kan rymma otroligt många tankar.

Jag kommer i denna blogg bli tydligare om vad jag tycker om saker och ting, om min socialism och socialdemokrati.  Ett sätt kommer att vara genom att sakta men säkert bearbeta olika ideologier, men också genom att kommentera andra bloggar och aktuella händelser.

Socialismens grund kan spåras i Marx oxh Engels kommunistiska manifest och jag kommer hämta citat ur just den boken och bearbeta dem, visa min ståndpunkt och alla likheter och olikheter. Det kommer synas att det finns många av bådadera.

Kommentarer
Postat av: Nån ung människa som vill va anomym

Eduard Bernstein uppfan socialdemokratin i sin bok Socialismens förutsättningar och socialdemokratins uppgifter
så vill du hitta spår av socialdemokrati så kanske du borde läsa den istället.

Vill du hitta socialismens grund kanske du bör kolla up de gamla Utopi socialisterna eller andra mycket tidiga socialister som fanns innan Marxismen skillnaden mellan socialism och Kommunism är framför allt att i den kommunistiska läran så är socialismen inte något mål utan om man ser det som en evolotion så är altså kommunism utväcklingen utav socialismen för efter att hela världen har haft en proletär revolution så ska stat, egendom , pengar försvinna... på det sättet kan man ett sätt säga att den kommunism som fanns i sovjet var mellanstadiet innan stat skulle försvinna.

Vill du läsa om
Eduard Bernstein läs här

http://web.comhem.se/~u13115096/Ideologierna/Filosofer/bernstein.html#Boken%20"Socialismens%20förutsättningar%20och%20socialdemokratins%20uppgifter",%201899%20(Die%20Voraussetzungen%20des%20Sozialismus%20und%20die%20Aufgaben%20der%20Sozialdemokratie).

Ha en bra dag

2007-12-09 @ 14:10:39
Postat av: Erik S

Det låter väldigt intressant och jag ska kolla in det! Men det är för mig en självklarhet att bearbeta just Marx och Engels, då de har satt en stark grund för framtida ideologer. Något annat som är väldigt intressant om just Marx är ju att han såg sig själv mer som en vetenskapsman en som en filosof. Som du nämde, att socialismen inte är ett mål, utan en utveckling som han ansåg var oundviklig. Kapitalismen var enligt honom inte hållbar, och kommer leda till en revolution. Mellan övergången till en värld utan egendom och stat ligger proletariatets diuktatur.

2007-12-12 @ 20:13:27
URL: http://tankenom.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0