Liberalismen 3.1 Principernas Princip

Liberalismen. Frihetens ideologi, demokratins ideologi...Varje-människans-rätt-över-sig-själv-ideologin. Det är en ideologi som har fört fram mycket bra i vårt samhälle. Tankar som i grunden kommer från folk som inte tror på härskarvälden, på kungar, tsarer och andra härskare som styr våra liv.

Ja, jag säger att liberalismen är frihetens ideologi, men vad jag egentligen menar är att den var det. Frihet, är något otroligt abstrakt, en känsla, som inte kan uppnås genom varje människans rätt över sina egna pengar, som inte uppnås genom någon sorts pengadarwinism.

Och principer, som grundar sig numera i en enda stor princip: "Varje människa har rätt att göra vad den vill, så länge den inte inkränktar på någon annans rätt att göra vad den vill." styr liberalismen. Det är en vision om frihet, från många som anser att socialismen är naiv.

Men vi måste ta denna princip i botten. Fungerar den? Mitt svar är nej, det gör den inte. Den är starkt kopplad till en syn på självständighet. En syn som vi bl.a kan se i "The American Dream". Varje människa kan, med sin egen kraft ta sig upp till toppen. Allt av detta låter väldigt fint och bra, men låt oss gå in på djupet. Finns denna självständighet som västvärlden tar som självklar? Är det så att hela jorden består av enheter, som alla ska göra val, alla, var för sig själv, kämpa sig upp till toppen?

Vi glömmer något som är människans största styrka. Vi är en flock. Vi bygger tillsammans, vi lever tillsammans, vi fruktar, vi älskar.  Vi är ett folk, vi är en flock.

Jag förnekar inte människan som individ, men jag förnekar inte heller människor som flock.

Vad du än gör, påverkar det någon annan. Vad du än gör påverkar andra människors rätt att göra vad de vill. Det finns inget vi kan göra åt det. Vilket gör att den princip, som liberalismen mycket väl grundrar sig på, fungerar inte. Det finns inget som val som inte påverkar andra människor.

Den självständighet, att när du har lyckats beror det på rätt val du har gjort i livet, är trångsynt. Sanningen är betydligt mycket större. När du handlar mat, är det någon annan som har sett till att packa in den, någon annan som har framställt den, någon annan som har framställt det som framställt den, någon annan som betalat den för att få in den i din butik, någon annan som sitter och tar betalt när du köper den. När du är hemma, är det andra människor som sett till att du kunnat få den säng du har, det hus du bor i, soffor, stolar, bord, datorer, bilar, ja, i princip allt. När du går på gatan, är det andra människor som byggt den väg, andra människor som byggt trottoaren, som har byggt bilarna.

Är det då du som är självständig när du köper maten? Är det då du som är självständig när du köper möblerna? När du går på vägen?

Vi påverkas av varandra. Så är det. Då kan vi inte bygga upp ett samhälle som faktiskt grundar sig i att vi bestämmer allt själva. För det gör vi inte, det finns ingenting som att bestämma allt själv.

Frihet, är ingenting man uppnår genom egen framgång, genom konkurrens, genom kapital, som har numera blivit liberalismens ansikte. Det uppnås genom medmänsklighet, genom trygghet, genom gemenskap.

Liberalismen var frihetens ideologi.

Nu är liberalismen i några fall fortfarande det, men i många fall tittar de undan, då de måste försvara sina egna principer.
 
De blundar när de ser hur kapitalism kan vara hot mot demokrati, när kapitalism kan vara hot mot människans frihet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0