Utdrag ur Marx och Engels 2.1 Kapitalets existens
I första delen av det kommunistiska manifestet (Borgare och Proletärer) tas det upp mycket om kapitalets existens, skillnaden mellan andra ekonomiska strukturer och hur den kontra dem är ett klasssamhälle.
I följande stycke tas det upp om just kapitalets existens:
"Bourgeoisin kan icke existera, utan att alltjämt revolutionera produktionsinstrumenten, d v s produktionsförhållandena, således samtliga samhällsförhållanden. Ett oförändrat bibehållande av det gamla produktionssättet var däremot den första existensbetingelsen för alla tidigare industriella klasser. Den fortgående omvälvningen i produktionen, det oavbrutna skakandet av alla samhälleliga förhållanden, den eviga osäkerheten och rörelsen kännetecknar bourgeoisins epok gentemot alla andra. Alla fasta inrotade förhållanden och dem åtföljande gamla ärevördiga föreställningar och åskådningar upplöses, alla nybildade föråldras innan de hinner bli förbenade. Allt fast och beständigt förflyktigas, allt heligt profaneras, och människorna blir slutligen tvungna att betrakta sin levnadsställning och sina ömsesidiga förbindelser med nyktra ögon.
Behovet av en ständigt ökad avsättning för sina produkter jagar bourgeoisin över hela jordklotet. Överallt måste den innästla sig, överallt slå sig ned, överallt skaffa sig förbindelser."
Bourgeoisin, alltså den i kapitalismens samhälle övre klassen (den undre är proletariatet ), måste enligt Marx hela tiden förnya sig, vilket gör att bourgeoisin utmärker sig gentemot de ekonomiska system som fanns innan dess. För att fungera totalt behöver den mer eller mindre tillgång till allt, måste existera överallt. I och med alla ständiga förändringar leder den sakta men säkert till sin egen undergång. Enligt Marx då, något som många glömmer, är just kapitalet det som kommer väcka människornas ögon, det som på ett sätt kommer göra människorna fria från förtryck.
Kapitalismen är alltså enligt dåtidens kommunister det sista förtrycket, som i sin egen undergång kommer leda till det klasslösa samhället.
Socialismen är alltså enligt Marx en evolution.
Något man måste komma ihåg när man läser Marx är de historiska perspektiven. Visst har han rätt i ösäkerheten i kapitalismens system, att en dag kraschar börsen till exempel. Men i och med kapitalismens utveckling har den blivit allt mer kontrollerad, mycket av olika socialistiska rörelser.
Alltså kan man dra slutsatsen, att det som Marx påstod, att Bourgeoisin leder till sin egen undergång, blir förhindrat, eller i alla fall fördröjt, genom att bl.a socialistiska inslag håller den stabil.
Det man måste komma ihåg ifall man drar denna slutsats är att Marx mycket väl trodde på reformer och begränsningar i kapitalismens system, även om han också trodde på en revolution som öppnade människans ögon.
Då skulle man kunna vara en reformist, som tror på en framtida revolution, vilket vi hittar många i partier som Vänsterpartiet till exempel.
Sådant som jag har lagt märke till när jag bearbetat Marx är att vad man håller med om hans teorier, så kan man mycket väl ifrågasätta de stora kommunistdiktaturerna vi har haft under historiens gång.
Menar du alltså att ni i de socialistiska grupperingarna förhindrar socialismen genom er blotta existens?
Buon Natale:
http://wallpapers.discuta-liber.com/wp-content/uploads/2007/12/wz_sexy_christmas_wallpaper_2_girls_654378.jpg
Ja, det är en slutsats man kan dra, men inte något Marx trodde på. Han trodde att människor kommer organisera sig, genom att kapitalismen går överstyr, och det kommer leda till socialismen. Det som är inttresant här är ju en idé som utvecklas på senare tid, att just socialistiska inslag hindrar kapitalismen för att gå överstyr. Fast detta är bara spekulationer från min sida.