Maktskifte i Australien!
I fredagskväll stod det klart! "The Australian Labor Party" tar nu över regeringsställningen i Australien. Ledare för det socialdemokratiska Labor har lovat att bl.a skriva på kyotoöverenskommelsen som den föredetta premiärministern John Howards har vägrat att göra. Nu kan förhoppningsvis Australien ta ännu ett steg mot klimathoten istället för att köra på USA:s miljöförstörande spår. Om Australien får pli på sin import av kol från Asien kan just Australien bidra till ett bättre framtida klimat. Tyvärr är de allt för beroende av kolet.
Arbetsmarknadsreformer för trygghet på arbetsplatsen blir nu mer aktuellt och vi ser tydligt skillnader mellan det konservativa partiet som innan ledde landet.
Australien har länge varit ett USA positivt land, med soldater i Afganistan och Irak, som en formell bundsförvant. Nu tas några soldater hem. Nye premiärministern Kevin Rudd kan väl inte anklagas för att vara en av världens mest USA kritiska personer, men det är en tydlig skillnad mellan John Howards alltför vänliga hållning till "Kriget mot terrorn".
Nu har nog Australien fått en medvind åt rätt riktning. Vi kan bara hoppas att resten av världen kommer efter. Då hade vi kanske kunnat klara av den uppgift vi har framför oss för att rädda vår miljö, eller bli av med de meningslösa krigen i Irak och Afganistan.
Go Labor! And go Kevin Rudd!
Hemska inlägg
Ibland så stöter man på ganska hemska utlåtanden. Här är ett av de värre som jag stött på, vilket jag gjorde alldeles nyss... Tydligen sagt av moderaten Marie Lennerljung i Ängelholm förra veckan:
"Palmes död är en obetydlig parentes i världshistorien och i Sverige är det väl bara sossar som sörjer den inbilske typen. Jag själv rökte cigarr i glädjeyra 1/3-86 för att fira att Sverige befriats från sin kommunistdiktatur."
Jag brukar vara en tolerant människa, men sådana utlåtanden klarar jag verkligen inte av.
I min ivriga härva att höra mer om detta utlåtande, hittade jag det också på politikerbloggen (http://www.politikerbloggen.se/2007/10/11/7093/)
1.1 Socialismen: Begreppet
Ett begrepp av den yttersta bredden, som innefattar allt ifrån revolutionerande kommunister, till marknadsvänliga byråkrater. Det omfattar de som tror på en enda stor planekonomi till de som är för en stark marknadseknonomi med vissa begränsningar. Begreppet är ytterst stort, och har mycket på sina axlar.
Så vad är socialsm? Vad kan det vara som dessa otroligt olika sätt att se på samhället har gemensamt?
Det största gemensamma är tanken om en gemenskap, som är oberoende av människors socioekonomiska tillhörigheter. Klasskamp, skulle en del kalla det. Socialismen grundar sig nämligen helt just i tanken om gemenskap, om ett samhälle där alla är likar. I den benämningen, måste jag ändå säga att jag är socialist.
Jag är socialist.
Men att ta till sig begreppet leder till att man har mycket att försvara, eller i alla fall förklara. Jag har en tanke om ett stort mänskligt folk, en ultimat gemenskap, där alla i världen ser varandra som likar. Där man oavsett kön, ålder, hudfärg, sexuell läggning, grupp, hur mycket mycket pengar man har o.s.v. ses som människa. Min tanke om en plats där man ses för den man är och inte vad man är. För den skillnaden är stor.
Även om jag då har tagit till mig begreppet, kan man inte generalisera. Man kan inte säga att jag tillhör "dem". Min tanke delas av många, samtidigt som den är unik. Socialismen har funnits i många former, och en hel del av dem har dragit den i smutsen. Socialisterna är på många sätt problemetiska, just därför att för att uppnå socialisternas idealsamhälle, måste man ena sig. Detta är ett problem, då det finns många tankar om hur det egentligen ska se ut och hur det ska gå till.
För mig är demokratin det enda alternativet (Jag ska diskutera mina kopplingar mellan demokrati och min socialism ytterligare i senare inlägg).
Därför måste jag också kalla mig för socialdemokrat. Jag tror på det gemensamma, men inte på att våld och väpnade revolutioner kan uppnå detta. Min tanke om socialismen grundar sig nämligen inte i att det finns en motståndare som ska slås ner, utan ett samhälle som ska förändras. I alla tankar om problemlösning jag har i min ideologi, måste roten i problemet angripas och jag tror att våld kan aldrig angripa problemets rot, bara vidröra ytan.
Även om jag nu har tagit till mig begreppet socialdemokrati, så måste man se mig för det jag säger, och inte det som man anser "Socialdemokratin" säga. Detta begrepp är nämligen också ytterst stort och kan rymma otroligt många tankar.
Jag kommer i denna blogg bli tydligare om vad jag tycker om saker och ting, om min socialism och socialdemokrati. Ett sätt kommer att vara genom att sakta men säkert bearbeta olika ideologier, men också genom att kommentera andra bloggar och aktuella händelser.
Socialismens grund kan spåras i Marx oxh Engels kommunistiska manifest och jag kommer hämta citat ur just den boken och bearbeta dem, visa min ståndpunkt och alla likheter och olikheter. Det kommer synas att det finns många av bådadera.
Bloggen om Tanken
Här är den! En blogg om mina (en vänsterorienterad ungdoms) tankar om människan och mänskligheten. Här bearbetas ideologier både ytligt och med ett djup, där alla åsikter genomsyras av tanken om allas lika och ovärderliga värde. Bloggens innersta mening är att bearbeta mig själv och mina tankar. Detta görs genom mitt eget skrivande, men också genom andras tankar om mina. Hela bloggen ska vara utan begränsningar när det gäller filosofiska tänkanden, men detta kommer inte begränsa dess diskussioner om aktuella händelser. Allt ifrån tanken om livets mening till hurvida svenskan ska vara Sveriges officiella språk eller inte kan tas upp. Mycket av det kommer också göra det.
Vem är Människan? Vad är Mänsklighet?
Dessa frågor är bloggens verkliga diskussionsområde. Det är ett djup som inte går beskriva, frågor som kanske aldrig kan besvaras. Men jag har en tanke, som jag genom denna blogg vill utveckla. Frågor om människan vill gott? Frågor om människan vill ont? Eller det kanske inte finns något gott eller ont, blott åsikter och tankar om det?
Vad är Socialism? Vad är Liberalism? Konservatism? Anarkism?
Vad är Kapitalism?
Och lever vi idag i det samhälle vi ska leva i?
Finns det ett såndant?
Hur som helst... i princip alla teorier om hur saker och ting ska vara, anser det vara något annat än vad det är idag. Just det här ska jag diskutera, och just det här, ska jag bearbeta och lägga min åsikt i. Jag ska genomsyra detta, genom tanken om allas lika och ovärdeliga värde.
Och genom denna tanke också genom tanken om frihet. Min syn på frihet.
För denna fråga är en av de mest väsentliga:
Vad är frihet?